Make your own free website on Tripod.com

www.Srebrenica1995.org & www.SrebrenicaNet.com

11. Juli 2006. godine

Home / Pocetna
.:. Spisak nestalih .:.
.:. 11. Juli 2005 .:.
.:. 11. Juli 2006 .:.
.:. 11. Juli 2007 .:.
.:. 11. Juli 2008 .:.
.:. 11. Juli 2009 .:.
.:. Video snimci .:.
.:. Srebrenica .:.
.:. Sta je Srebrenica? .:.
.:. Historija grada .:.
.:. Genocid .:.
.:. Masovne grobnice .:.
.:. Slike - Srebrenice .:.
.:. Slike - Potocari .:.
.:. PalTalk .:.
.:. Hadis .:.
.:. Kontakt .:.
.:. Knjiga gostiju .:.
.:. O nama .:.

.:. Jedanaesta(11.) godišnjica od genocida u Srebrenici .:.

Utorak,27 Juni 2006
"Iako je bilo planirano, postoji mogućnost da se komemorativna sjednica Parlamenta BiH, čije je održavanje planirano za 11. juli u Fabrici akumulatora u Srebrenici, uopšte ne održi", izjavio je Abdurahman Malkić.

Kako navodi predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. godišnjice genocida u Srebrenici, obaviješten je da nije mogao biti postignut konsenzus o sjednici Državnog parlamenta, te da postoji prijedlog da se 11. jula održi "komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica, uz prisustvo poslanika Državnog parlamenta".

Sve teče po planu

- Ako će to biti tako, onda nam sjednica uopšte ne treba. Imamo još nekoliko dana i Organizacioni odbor o tome će zauzeti stav. Nama ne treba nikakvo politiziranje. Ako će sjednice Državnog parlamenta biti, onda ona treba biti u punom sastavu - kazao je Malkić.

Druge pripreme za obilježavanje godišnjice, kako je rekao, teku prema planu. Očekuje da bi se 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima moglo okupiti 30.000 ljudi.

- Puno ljudi doći će vlastitim automobilima, a mi smo osigurali 170 autobusa koji će toga dana krenuti iz svih dijelova BiH. Ukoliko se ukaže potreba za dodatnim autobusima, spremni smo ih osigurati - ističe Malkić.

Ne očekuju probleme
Posebnu pažnju Organizacioni odbor posvećuje sigurnosnom aspektu ovog događaja.

- Kao što je to bilo i ranijih godina, ni ove ne očekujemo nikakve probleme. Od policije Republike Srpske očekujemo korektniji odnos, bez pokušaja da se problemi iskonstruišu, kao što se to desilo prošle godine s famoznim eksplozivom pronađenim u Potočarima. Za sada nam ne nude nikakva tzv. operativna saznanja - zaključuje Malkić.

Na dženazu se ne zove

Malkić kaže da Organizacioni odbor nikome neće slati pozive da prisustvuje obilježavanju 11. godišnjice genocida.

- U Potočarima će biti dženaza, a na dženazu se ne zove. Onaj ko ima potrebu i misli da tog dana treba biti uz tabute žrtava zločina doći će - ističe Malkić, dodajući da već pristižu najave dolazaka zvaničnih delegacija iz BiH, ali i inostrastva, među kojima su i najave iz Turske i Haškog tribunala.
 
Petak,7 Juli 2006
 
Policija RS obezbjeđuje više od hiljadu Bošnjaka, učesnika trodnevnog marša "Put slobode", koji se organizuje u okviru obilježavanja 11. godišnjice događaja na području Srebrenice, potvrdio je portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić.

Perić je rekao da je policija RS, prije nego što su učesnici marša jutros krenuli iz Nezuka, u opštini Sapna, izvršila kontrolu terena i uvjerila se da je u potunosti bezbjedna stotinjak kilometara dugačka trasa do Potočara, koji su krajnji cilj marša.

Učesnici marša u Potočare bi trebalo da stignu 10. jula, u 16 sati, uoči obilježavanja 11. godišnjice ratnih zbivanja.
"Policija će obezbjeđivati kolonu tokom cijele trase do Potočara", precizirao je Perić.

Vođa puta Daut Mehmedović rekao je novinarima da će učesnici kolone ići istom stazom koju su Bošnjaci iz Srebrenice prešli u julu 1995. godine od Nezuka, preko planine Crni vrh do Liplja kod Zvornika.

U Potočarima je za 11. juli zakazano je obilježavanje 11. godišnjice srebreničke tragedije.
Šef Policijske misije Evropske unije u BiH general Vićenco Kopola potvrdio je juče spremnost EUPM-a da pomogne u obezbjeđivanju komemoracije u Potočarima.

Kopola je juče posjetio Potočare i razgovarao sa direktorom policije RS Urošem Penom, v.d. policijskog komesara Tuzlanskog kantona Dževadom Kormanom, te sa načelnikom opštine Srebrenica Abdurahmanom Malkićem.
 
Nedelja,9 Juli 2006
 
VISOKO / POTOČARI - S Gradskog mezarja u Visokom u subotu su ispraćena tijela 505 identificiranih Srebreničana, žrtava genocida, koja će biti ukopana u Memorijalnom centru u Potočarima 11. Jula. Kolona je iz Visokog stigla u Sarajevo, odakle je nastavila preko Sokoca, Han-Pijeska, Vlasenice, Milića i Bratunca do Potočara. U Potočare je konvoj stigao oko 15 sati.

Na ispraćaju posmrtnih ostataka ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu nije bilo predstavnika vlasti BiH. Ispraćaju je prisustvovao pomoćnik glavnog tajnika UN-a Diego Aria, koji je doputovao u BiH kako bi 11. jula nazočio komemoraciji.

Marš smrti - put slobode

Istovremeno preživjeli Srebreničani i prijatelji Srebrenice nastavljaju Marš smrti - put slobode. U ovogodišnjem prosvjednom pohodu u znak sjećanja na nastradale Srebreničane sudjeluje više od 700 preživjelih Srebreničana i prijatelja Srebrenice. Krenuli su iz Nezuka u općini Sapna, područja gdje su u julu 1995. godine mnogi preživjeli stigli do spasa. U ponedjeljak će u poslijepodnevnim satima stići u Potočare.

"Što te nema"

Na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici postavljena je umjetnička instalacija pod nazivom »Što te nema?«. Instalaciju je povodom obilježavanja 11. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice postavila umjetnica Aida Šehović u suradnji s tuzlanskim Udruženjem Žene Srebrenice. Ova instalacija je prvi put postavljena 11. jula 2004. ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu, a drugi put 11. jula 2005. u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku. U ovogodišnjoj postavci je više od 2.000 sakupljenih findžana koje je Aida Šehović punila kahvom. Findžani u umjetničkoj instalaciji su sakupljani od Bošnjaka širom svijeta. Tuzlanska postavka je i prilika za prikupljanje novih findžana za žrtve Srebrenice koje će biti pokopane 11. jula u Potočarima.

Poseban režim prometa u F BiH

Povodom obiježavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa identificiranih žrtava ove tragedije, Federalna uprava policije formirala je Operativni stožer koji će 10. i 11. jula rukovoditi policijskim aktivnostima na prostoru FBiH. Stožer, koji će biti smješten u Tuzli, činit će službenici Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova, priopćila je Federalna uprava policije. Policijske agencije u FBiH u narednih nekoliko dana pojačat će svoje aktvnosti po svim linijama rada, posebno kontrole prometa i javnog reda i mira. Rješenjem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija 10. i 11. jula zabranjuje se prijevoz eksplozivnih materija na prostoru FBiH, a 11. jula na putnim pravcima Sarajevo - Semizovac - Srednje - Olovo - Kladanj - Luke zabranjuje se kretanje teretnih motornih vozila nosivosti preko 3,5 tona.
 
Utorak,11. Juli 2006
 
U Potočarima su jučer vršene posljednje pripreme za današnju centralnu manifestaciju obilježavanja 11. godišnjice genocida u Srebrenici.

Brojni članovi porodica srebreničkih žrtava koje će danas biti ukopane u krugu Memorijalnog centra još jednom su provjerili tačan raspored mezara nad kojima će se oprostiti sa svojim najbližima.

- Došla sam danas da vidim mjesto gdje će biti ukopan moj muž Mahmut. Pored njega, izgubila sam još 12 najbližih članova porodice, koji nisu pronađeni. Lakše je kad ukopaš insana, onda mu na mezar dolaziš - kroz suze govori Mevlija Smajić iz Potočara, koju smo jučer s njenom prijateljicom Mejrom Hasanović zatekli u krugu mezarja.

Inače, u Potočare su jučer stigle mnoge strane delegacije koje će prisustvovati dženazi 505 identificiranih Srebreničana, ali i domaći predstavnici brojnih udruženja, humanitarnih organizacija...

"Kolona smrti"

Jecaji majki čuli su se jučer u trenutku kada su se iz pravca Gornjih Potočara pojavili učesnici "Marša smrti - Puta slobode", koji su za tri dana, idući maršutom od Nezuka do Potočara, istom onom kojom je 1995. godine prošla "kolona smrti",prepješačili više od 100 kilometara.

Kolona je u Memorijalni centar stigla oko 14 sati, predvođena dr. Ilijazom Pilavom, Ramom Dautbašićem i mnogim drugim Srebreničanima koji su imali sreću da prežive 1995. godinu. Podsjetimo, Vijeće ministara na svojoj posljednjoj sjednici odlučilo je da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH.

Obilježavanje počinjeučenjem Kur'ana

Obilježavanje 11. godišnjice počet će danas u 11.55 sati učenjem Kur'ana, zatim dizanjem zastave i intoniranjem himne. U 12.15 sati bit će izveden "Srebrenički inferno".

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić klanjat će dženazu-namaz u 13.20 sati. Iznošenje tabuta s musalle je u 13.35 sati. U 14.30 sati je učenje na kaburu.

Hodočašće za svakog patriotu

- Osjećam se kao mladić - umornim glasom kazao je Junuz Zupčević, koji je sa 84-godišnjim Hašimom Malkićem iz Tinje kod Srebrenika izdržao cijeli "Marš smrti - Put slobode". Njih i ostale učesnike marša pozdravio je načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić. Ilijaz Pilav poručio im je da je ovaj marš hodočašće za svakog bosanskog patriotu.

U krugu Fabrike akumulatora otkriven spomenik

Skulptura posvećena najhrabrijim ženama

Spomenik koji predstavlja borbu majki Srebrenice u traženju istine o njihovim najmilijima djelo je holandske skulptorkeTruus Menger

U krugu Fabrike akumulatora u Potočarima jučer je otkriven spomenik posvećen majkama, ženama i djeci Srebrenice. Spomenik koji predstavlja borbu majki Srebrenice u traženju istine o njihovim najmilijimadjelo je poznate holandske skulptorkeTruus Menger, a izgrađen je uz pomoć Memorijalnog centra Vesterbork i IKV organizacije iz Holandije.

- Ovim spomenikom poklanjam svoje srce srebreničkim majkama. Njima se divim i podržavam ih. One su najhrabrije žene koje znam- kazala je 84-godišnja umjetnica iz Holandije, inače jedna od najpoznatijih članica Pokreta otpora iz Drugog svjetskog rata.

Otkrivanju spomenika ispred Fabrike akumulatora prisustvovala je brojna delegacija IKV-a, kampa Vesterbork, kao i članovi više udruženja iz Holandije.

Carla del Ponte u Srebrenici

Među brojnim posjetiteljima u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice bila je i glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte. »Ovdje sam zbog komemoracije u Memorijalnom centru, zbog žrtava, ali i zbog preživjelih ovog užasa i genocida. Jako sam ljuta što su bivši lideri bosanskih Srba i optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić i general Ratko Mladić još uvijek na slobodi«, kazala je Del Ponte. Del Ponte prošle godine nije došla na obilježavanje 10. godišnjice stradanja Srebreničana u znak protesta zbog toga što nisu uhićeni Karadžić i Mladić.Jedna srebrenička priča

Džemila Delalić iz sela Dobrak, kod Srebrenice: "Sjedim ja među onim narodom u Potočarima, kad vidim, mlada ženica, stisla se, znoj joj teče, grč na licu. Priđem, pitam je šta joj je, kaže: "Rađam!" "De sine", velim ja njoj, "ufati se jednom rukom za me, a drugom za svoju svekrvu"… Tako i bi. Oduprije se žena na nas, muško dijete zaplaka. Zgrabih ja dijete, hoću da mu zavežem pupak, kad četnik predame: "Spusti to dijete dolje!", veli. Ja ga popustih na dimije, fino dijete, duge kosice, kao da je okupano… Četnik priĐe, nogom stade djetetu na vrat... Crijeva izletiše…"

 
Srijeda,12 Juli 2006
 
U Potočarima je jučer, u prisustvu blizu 50.000 Srebreničana, ali i građana pristiglih iz svih krajeva BiH, obavljena dženaza za 505 žrtava srebreničkog genocida.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Do sada su u Potočarima, uključujući i jučer ukopane, smiraj duše pronašle 2.442 žrtve od gotovo 10.000 srebreničkih muškaraca i dječaka svirepo ubijenih 11. jula 1995. godine.

Kao što je bilo najavljeno, za razliku od prošlih, ovogodišnja dženaza imala je samo vjerski karakter. Osim govora reisa ef. Cerića, nije bilo obraćanja bh. i međunarodnih zvaničnika koji su došli u Potočare.

Suosjećanje sa preživjelima i počast žrtvama genocida, između ostalih, došli su odati glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, američki ambasador u BiH Douglas McElheney, ambasadori Velike Britanije i Austrije Mattew Ricroft i Werner Almhofer, potom Hrvatske i Srbije Josip Vrbošić i Grujica Spasović, ambasadori islamskih zemalja, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humpfreys, komandanti NATO-a i EUFOR-a Louis Weber i Gian Marko Ciarini, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Vijeća ministara Sulejman Tihić i Adnan Terzić, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, federalni premijer Ahmet Hadžipašić, potpredsjednik RS Adil Osmanović, predsjedavajući Vijeća naroda RS Remzija Kadrić, predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović...

Obrada:  Samir Salihovic

11.Juli 1995. godine
dasenezaboravi.gif
Ubijeno preko 8.000 Bosanskih Muslimana

Ovaj site je powered By: * Webmaster & Designer * Bosanac Samir Salihovic
All Rights Reserved ©2005-2009 SrebrenicaNet.com & Srebrenica1995.org