Make your own free website on Tripod.com

www.Srebrenica1995.org & www.SrebrenicaNet.com

Home / Pocetna
.:. Spisak nestalih .:.
.:. 11. Juli 2005 .:.
.:. 11. Juli 2006 .:.
.:. 11. Juli 2007 .:.
.:. 11. Juli 2008 .:.
.:. 11. Juli 2009 .:.
.:. Video snimci .:.
.:. Srebrenica .:.
.:. Sta je Srebrenica? .:.
.:. Historija grada .:.
.:. Genocid .:.
.:. Masovne grobnice .:.
.:. Slike - Srebrenice .:.
.:. Slike - Potocari .:.
.:. PalTalk .:.
.:. Hadis .:.
.:. Kontakt .:.
.:. Knjiga gostiju .:.
.:. O nama .:.

Sta je nama Srebrenica?

Svuda u svijetu Srebrenica danas personificira jedan od najvećih zločina dvadesetog stoljeća. Ona je "slika za portret"ubice, koljača i čovjekomrsca, mjerilocivilizacijskog potonuća jednog vremena i crta na kojoj se počinje i prestaje biti čovjekom.
Slučaj Nure Mustafićiz Bajramovića koja više od dvije godine sjedi u svom selu i čeka pomoć kako bi kuću sagradila i tako do smrti "hodala putem" kojim su njena djeca nekada hodala, danas je i najbolji odgovor na pitanje,šta je nama u BiH Srebrenica?
Nuri je, naime, zbog činjenice da joj je sva familija poklana, poručeno da ona danas "nije prioritet" i da treba čekati.
Da je tezu o Srebrenici kao najvećoj moneti za potkusurivanje u BiH lahko braniti svjedoči i niz primjera o tome kako su i u šta sve trošeni novci namijenjeni kako Nuri Mustafić tako i hiljadama njoj sličnih koji danas "nisu prioritet".
Punih sedam godina spominjanje imena Srebrenica bilo je dovoljno da se bilo gdje u BiH dobije evropski novac za uzgoj gljiva, farmu brojlera, gradnju vodovoda ili kuće onome ko je nikada imao nije.
Ime Srebrenice bilo je dovoljno pa da vaš račun preko noći bude ukrašen milionom eura namijenjenim "liječenju trauma žena Srebrenice", iako su traume, nakon potrošenih miliona, i dalje ostajale kao jedina im jasna uspomena na svoj grad i svoje poklane članove porodica.
Ime Srebrenice punih sedam godina bilo je najveći adut u predizbornoj retorici politika domaćih i svjetskih političkih kalkulanata.
S odgovorom na pitanje "šta je nama Srebrenica" danas se malo ko želi suočiti. S razlogom je ovo pitanje i najbolji odgovor na intelektualnu, moralnu i civilizacijsku zrelost, najprije, Bošnjaka kao naroda ali i politike koju, nažalost, svih ovih godina uglavnom diktiraju.

11.Juli 1995. godine
dasenezaboravi.gif
Ubijeno preko 8.000 Bosanskih Muslimana

Ovaj site je powered By: * Webmaster & Designer * Bosanac Samir Salihovic
All Rights Reserved 2005-2009 SrebrenicaNet.com & Srebrenica1995.org